Eva Teorell konstnär       aktuellt     galleri    kontakt    cv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tomarps Kungsgård

Utställning 5 sep - 15 nov 2015

Om idémässig bakgrund till de sista årens arbete


Ett grundmotiv är vatten, fruset som is, eller forsande som bäck. Vatten utfyller kapillärerna i ett grässtrå, men också de omgivande, gigantiska, metereologiska systemen. Dessa hydrauliska cykler tillhör livets förutsättningar.
Men också geofysisk existens är formad av, eller innehåller vatten; källan bryter fram ur berget, glaciären skapar fjällets siluett, och vågen slipar klippan. Sten och vatten är ett motsatspar i symbios.

Vår nya geologiska era kallas ibland för Antropocen. Mänsklig aktivitet har förändrat planeten så djupt att inga naturliga miljöer förblivit orörda. Våra spår kommer för alltid att kunna avläsas i berg, sediment, hav och glaciär.
Under många vistelser i Arktis har jag bevittnat detta. Sotavlagringar på isen accelererar avsmältningen, i plast och skräp fastnar fågel och säl. Klimatförändringar förvandlar halvöar till öar.
  
Idag bor mer än hälften av mänskligheten i städer. Många har upplevt natur bara i form av en park och fascinationen för intelligenta maskiner gör att naturens egna gränser tycks alltmer glömda.

Jag vill i mitt  konstnärskap påminna om och återkoppla till ett ursprung och de naturens lagar och processer som utgör våra yttersta villkor. I detta ligger också något positivt, rent vatten föregår allt biologiskt liv och är en tidlös metafor för tillblivelse.
Mitt  arbete i både 2- och 3 dimensioner kretsar kring dessa teman.


Materialet:

För skulpturerna är det formgjutet glas. Dess transparents och ljusbrytning skapar upplevelse av inre rörlighet och får därför spela vattnets roll gentemot relativt obehandlad sten och grus. Det råa och ursprungliga i uttrycket är centralt. När man rör sig kring grupperna, (där glaset är upplyst underifrån), växlar transparent mot kompakt, rörligt mot massivt och ljust mot mörkt.

Målningarna är utförda i limteknik.


Glas/stenskulpturerena på denna utställning tillägnas 

Kristian Sneltvedt  1921-2016

utan vars hjälp mina många arktiska resor inte kunnat komma till stånd.


 

Klicka på bilden för en förstoring. Bläddra mellan bilderna i samma grupp med piltangenterna eller klicka höger/vänster sida på bilden.

 

Arctic Memory

     

 

Arctica

     

 

Reciproc

       

 

Wave

     

 

White Canyon

       

 

Origin

     

 

Red Canyon

     

 

Blue Canyon

     

 

White Ice

     

Måleri

       

 

 

       
Webbmaster: Davey Hammarsten